Ejstrupholm Jagt- og Skytteforening – En Historisk Rejse
Stiftelse og tidlige år (1938 – 1980’erne)
Ejstrupholm Jagt- og Skytteforening blev stiftet i 1938 under navnet Ejstrupholm Landsjagtforening af 1923. Dengang fandtes der tre hovedorganisationer på landsplan: Strandjægerne, Dansk Jagtforening og Landsjagtforening af 1923 – som vi hørte under.
I foreningens tidlige år var flugtskydning og rævejagt på programmet. Ved flugtskydning skulle deltagerne ramme flest lerduer i en serie. Senere blev der etableret et juniorhold, som opnåede titlen som Danmarks mestre.
Der blev hurtigt introduceret hundearbejde, som var essentielt for hundens arbejde før, under og efter skuddet. Dette omfattede blandt andet dressur, vand- og slæbøvelser samt forårs- og efterårsmarkprøver for de stående jagthunderacer – discipliner, der både afholdes som Danmark- og verdensmesterskaber. Et bemærkelsesværdigt medlem, Knud Vesterlund, har med sin jagthund vundet begge titler, trods hård konkurrence fra professionelle hundeførere.
Udvikling af aktiviteter og samarbejde
Foreningen har altid haft et rigt program. Ud over de klassiske jagtformer, blev der arrangeret udflugter til spændende mål og seværdigheder. Samarbejdet med øvrige lokale jagtforeninger i kommunen har været en vigtig del af foreningens udvikling – et samarbejde, der fortsat eksisterer.
Der var også afholdt drive-in jagthundeskue, hvor både hundenes ekstriør og apportering blev bedømt. Med indførelsen af lovgivning om bestået jagtprøve deltog foreningen aktivt i jagttegnsundervisningen. Desuden har kurser i knivhåndtering (med produktion af unikke knive) og fluebinding været afholdt med gode resultater.
I en periode blev foreningen inviteret til jagter i statsskoven (tidligere med 3 mand med hund og 2 skytter), men disse arrangementer er nu overgået til betalingsjagter.
Udviklingen af skydebaner og foreningsfaciliteter
Omkring flugtskydning blev der skudt forskellige steder i kommunen. I 1983 medførte et forbud mod blyhagl, at man måtte skifte til stålhagl. I 1989 flyttede foreningen til skydebanen i Grættrup, og i 1991 blev Højderyggens Skydecenter stiftet i samarbejde med to andre foreninger. Centeret råder i dag over et topmoderne, automatisk skydeanlæg, og riffeltræning/indskydning afholdes på banen ved Silkeborgvej.
I 1984 havde foreningen 84 medlemmer, og i 1986 udkom det første nummer af klubbets eget blad, Lokal Jagtnyt. Bladet blev udgivet to gange om året takket være støtte fra lokale forretningsfolk. Processen var manuel med kopiering og sammenklipning af sider – en metode, som desværre måtte opgives i 2024 grundet en ny postlov, og efter 38 år udkom bladet for sidste gang. Fremover vil nyhedsbreve blive sendt digitalt til medlemmerne.

Billedforslag:
- Historiske billeder af det gamle vandværk før og under nedbrydningen.
- Billeder fra byggeriet, fx frivillige i arbejde, eller murermester Bent Jeppesen og teamet
Sammenslutning og fornyelser (1992 – 1998)
I 1992 blev de tre hovedorganisationer enige om at danne en samlet forening, Danmarks Jægerforbund, for at tale med én stemme om fælles sager. Navnet blev herefter ændret til Ejstrupholm Jagtforening.
I 1993 blev en ungdomsforening stiftet, med det formål at skabe et ungt og selvstændigt program samt udgive et jagtblad med unge ideer. På trods af et højt medlemsantal (omkring 40 unge medlemmer) blev ungdomsforeningen efter 12 år nedlagt, og de unge blev overført til den "voksne" forening.
I 1998 fik foreningen muligheden for at købe det gamle vandværk på Præstegårdsvej for at etablere et klubhus. Nedbrydningen af den gamle bygning viste sig at være en stor opgave, da der var overraskende meget jern i murene – hvilket krævede leje af professionelt maskineri. Kun ende-muren står tilbage i dag.
Byggeriet af klubhuset, kendt som Pletten, blev udført med stor hjælp fra murermester Bent Jeppesen og omkring 100 frivillige, der samlet lagde op mod 2000 timer i arbejde. Finansieringen blev sikret gennem salg af lodsedler, indskudsbeviser og støtte fra lokale borgere og fonde. Ved afslutningen af byggeriet blev der afholdt et bankospil med gevinster udelukkende bestående af vildt.
I 1998 nåede foreningen op på 236 medlemmer – en betydelig opbakning, som stadig er tydelig i foreningens arbejde og bestyrelsens engagement
Nyere tiltag og aktiviteter
Foreningen arrangerer hvert år skoleskydning for 5. klasser med ambitionen om at gå hele vejen til landsmesterskaberne – naturligvis efter forudgående stævner, hvor de bedste går videre. Én 5. klasse fra Ejstrupholm Skole blev endda Danmarks mester, hvilket var en stor glæde for foreningen.
Skydning er blevet en metode til at styrke koncentration og fokus hos unge med særlige udfordringer. I starten af 2025 arbejdes der på at udfase de ældre salongeværer på grund af nye regler og de høje omkostninger forbundet med sikkerhed og forsikringer. I stedet overvejes moderne luftgeværer, hvor man blandt andet med kikkert sigte øver sig i at skyde til løbende vildt, eksempelvis vildsvin.
Desuden findes der i klublokalet en skydesimulator af mærket Gaim fra Aintpoint – en spændende ny tilføjelse, som kræver forudbestilling af hensyn til instruktører.
Klubhus, navngivning og sociale aktiviteter
Ved opførelsen af klubhuset blev der afholdt en konkurrence om et navn. En ikke-jæger, Lillian Milec, foreslog navnet Pletten, da det symboliserer, at man skulle ramme plet. Dette ses tydeligt på gavlen, hvor en stenhugger har udskåret et monogram. Klubhuset er desuden tilgængeligt for gangbesværede via en særskilt indgang til både kælderen og klublokalet ovenpå.
Foreningen er også medlem af de danske skytteforeninger, hvilket førte til navneændringen til Ejstrupholm Jagt- og Skytteforening. Gennem tiden har foreningen arrangeret en række kulturelle aktiviteter som film- og lysbilledfremvisninger, foredrag, vin- og ølsmagninger, whisky- og romsmagninger, madlavning og vildtsmagninger samt jagthornsblæsning – alle initiativer, der både hædrer traditionen og skaber fællesskab.
Der har også været succes med svampeture i Nørlund Plantage efterfulgt af fællesspisning, og foreningen har desuden deltaget ved byens festival med et skydetelt.
Moderne initiativer og fremtidige visioner
I 2024/25 har 10-15 piger vist stor interesse for jagtens verden og afholder en række arrangementer, primært rettet mod pigerne – en indsats, der både giver foreningen nye perspektiver og et fornyet engagement.
Klubhuset Pletten er ikke blot et samlingssted, men også en investering med store driftsudgifter (vand, varme, el, forsikringer, renovation og vedligeholdelse).
Derfor har man valgt også at leje lokalerne ud, fx til arrangementer med plads til omkring 70 personer. Efter 27 år skal der i sommeren 2025 lægges nyt gulv, da det gamle er slidt. Derudover har foreningen løbende udskiftet inventar, lagt nyt tag og i 1999 installeret lydisolerede vinduer.
Bestyrelsen ser lyst på fremtiden og glæder sig til at byde både nuværende og nye medlemmer velkommen – uanset om det er i Pletten, til arrangementer "i marken" eller som aktive medlemmer i Ejstrupholm Jagt- og Skytteforening.